Erasmus+: Francie – Saint Nazaire

Na konci srpna jsem autobusem odjela do města Saint-Nazaire, které se nachází blízko města Nantes a je na pobřeží Atlantického oceánu. Chodím zde na školu, která se jmenuje Lycée Expérimental de Saint-Nazaire, tato škola funguje podstatně jinak než školy v České republice.
Můj první den školy bylo v úterý. Když jsem přišla do školy, dostala jsem náhrdelník s nabarvenou mušlí. Pomocí tohoto náhrdelníku jsme se rozdělili do „groupe de base“ – skupina, se kterou mám každé tři měsíce dvoutýdenní službu ve škole. Poté, co jsme se všichni rozdělili do našich skupin, jsme vyrazili na pláž poblíž školy. Zde jsme měli prostor se seznámit se s naší skupinkou, a i s ostatními studenty školy.
Zbytek prvního týdne jsem měla možnost jít se podívat na hodiny, abych zjistila, na které budu chtít v následujícím školním roce chodit. Například jsem šla na hodinu „Spé Ciné“, vyzkoušela jsem si tu s ostatními studenty natočit dvouminutovou scénku. Tato hodina se mi moc líbila.
Jelikož jsem v G1 (groupe de base 1), tak jsem následující dva týdny měla službu ve škole. První týden jsem pracovala ve školní kuchyni a druhý týden jsem byla v casbahu – „kavárna“, která se vždy o přestávkách otevírá.
Poté, co mi skončila služba, jsem začala chodit na hodiny. Každé dopoledne chodím na ateliér – dvoutýdenní projekt, který si sami vyberete – např. ateliér kreslení, ateliér stanování. Každé pondělí odpoledne je setkání groupe de base, na kterém probíráme chod školy. Odpoledne od úterý do pátku jsou „aktivity“ – podobné vyučovacím hodinám, ale jsou tu jiné předměty, např. Danse (tanec), Brico (dílna), Théatre (divadlo).
Ve škole se mi velice líbí, spolužáci jsou moc milí, hodní a snaží se mi pomoci lépe poznat francouzskou kulturu a taky jazyk.

V Saint Nazaire, 12. 10. 2024, Jasmína, 6A