Erasmus+: První tři týdny mého pobytu v Linci

Od mého příjezdu do Rakouska, kde zůstávám celý podzim, uběhly již tři týdny, během nichž jsem navštívila spoustu zajímavých míst a seznámila se se spoustou skvělých lidí. Škola, kterou zde navštěvuji, se jmenuje Adalbert Stifter gymnázium v Linci. Jedná se o moc hezké místo s přátelskou atmosférou, které nabízí velké množství příležitostí zájemcům o hudbu, umění a přírodní vědy. Všichni studenti jsou velice milí, přátelští a ochotní mi s čímkoliv pomoct, stejně jako rodina jednoho z mých spolužáků, u které jsem ubytována. Výuka se nijak výrazně neliší od té naší, stále si však musím zvykat na to, že vyučovací hodiny tu trvají 50 minut.

Přestože tři týdny nejsou moc dlouhá doba, stihla jsem tu již mnoho zažít. Navštívila jsem dvě muzea, poslechla si dva skvělé koncerty, zašla s kamarády na pouť, seznámila se s Lincem i jeho okolím, a dokonce jsem dostala příležitost shlédnout hru „Mnoho povyku pro nic“ od W. Shakespeara v němčině. Co se jazyku týče, rakouská němčina se od typické němčiny, kterou se učíme ve škole, velice liší, a to nejen ve výslovnosti, ale velkým dílem i ve slovní zásobě. Dorozumívání je pro mě tedy stále oříšek, ale chytám se více a více a kde si nevystačím s němčinou, dopomůže mi angličtina.

Během příštího týdne přijedou na návštěvu studenti z Koreji, se kterými máme v plánu navštívit Vídeň, Salzburg a Hallstatt. Čeká tu tedy na mě ještě spousta dalších zážitků a příležitostí poznat nová místa a nové lidi. 

V Linci, 2.10. 2024, Kristýna, 6.B