Návštěva německého velvyslanectví

Ve dne 30. září 2024 se na německém velvyslanectví konal den otevřených dveří při příležitosti 35. výročí převratu v bývalé Německé demokratické republice.

Několik studentů Sexty A a členové debatního kroužku naší školy v doprovodu naší lektorky německého jazyka Dr. Silke Gester mělo příležitost zúčastnit se jedinečné akce na německém velvyslanectví v Praze, která byla součástí oslav revoluce v Německu z roku 1989. Oslavy, nazvané Fest svobody, nám přinesly nejen svědectví o revoluci v Německu, ale i o možnostech nabízených v rámci česko-německých spoluprací.

Program byl velmi rozmanitý. Dopoledne bylo věnováno školám. Sešlo se celkem 1800 mladých lidí. V zahradě ambasády si návštěvníci mohli prohlédnout stránky organizací podporujících spolupráci mezi oběma zeměmi. Zaujala nás například přítomnost německého fotbalového klubu působícího v Česku, organizací nabízejících pobyty a stipendia v obou státech či organizací mapujících pracovní příležitosti v Německu. Dokonce zde měla stánek i muslimská organizace.

Kromě stánků byly součástí programu i inspirativní debaty s pamětníky revoluce, kteří sdíleli své osobní zážitky z doby pádu Berlínské zdi. Zajímavé byly i přednášky zaměřené na pracovní a studijní příležitosti, které Německo nabízí. Žáci naší školy se také zapojili do soutěže Jugendliche debattiert, kterou během oslav propagovali vlastní debatou. Velký dík patří Daniele Maruškové a Kláře Švandové z Oktávy B, Filipu Guthovi z Oktávy A, Tomáši Hofbauerovi ze Septimy B a Emilii Šuma z Kvinty B, kteří v nelehkých podmínkách debatovali na vysoké úrovni.

Návštěva německého velvyslanectví nám přinesla rozhled mezi příležitostmi, které nám jsou nabízeny, ale hlavně příjemně strávené dopoledne na tak krásném místě jako je Německá ambasáda.

Daniel Novotný, Sexta A